Min vei til Yoga

Av Hans Axelson

Jeg ble tidlig interessert i yoga etter at jeg i tenårene leste boken ”Yoga utvecklar dolda krafter” av Alarik Degerman

 

Det var etter at jeg leste boken at jeg forsto at yoga var en helsemetode for meg, men det fantes ingen kurs i yoga da. Så jeg fikk en ide om å haike til India og lære yoga der. Dessverre kom jeg ikke lenger enn til Marokko. Pengene tok slutt og jeg ble værende der et halvt år hvor jeg bodde i et skjul av bordplater med ørken – sanden som gulv. Penger til mat fikk jeg ved å jobbe på en konserveringsfabrikk for tunfisk. Lønnen var 3,50 om dagen, og det fikk både jeg og marokkanerne.

 

Min mor sendte meg til slutt penger til en togbillett så jeg kunne reise hjem. Reisen med tog gjennom hele Europa tok 3 døgn, og vel hjemme var det tid for verneplikten på 15 måneder. Men drømmen om å lære yoga var fortsatt levende.

 

Jeg fant etterhvert en indisk yogalærer som bodde i Sverige, og kunne endelig begynne å trene Hatha yoga i hans gruppe. Kroppen min som var ganske stiv, ble fort mer bevegelig og mykere. Yoga-treningen, som først og fremst besto av mange statiske øvelser, lot kroppen og musklene gi etter av seg selv. Uten å forsere, ble kroppen og leddene etterhvert mykere og mer bevegelige. Snart kunne jeg gjøre noen akrobatiske øvelser som f.eks å stå på hodet, legge føttene bak nakken, balansere i påfuglstilling og lignende, men det som var mest positivt med yogatrenin – gen, var at jeg kjente meg rolig og avspent. Stress og spenninger forsvant. Jeg fortsatte å trene yoga på egenhånd og etter 5 år med yoga, åpnet jeg Yoga-skolen i Malmø i 1961. Etterhvert hadde jeg også yoga-kurs i Halmstad og Gøteborg. I 1962 startet jeg Axelsons Gymnastiska Institut i Malmø, med massasjeut dannelse, hvor jeg på den tiden underviste massasje-elevene i yoga.

 

Ringen er sluttet ved at Axelsons nå har egen yogalærerutdannelse, hvor min eldste datter Marina har blitt yogalærer. Yoga har blitt hennes store interesse. Ved at hun selv trener daglig og er yogalærer i Stockholm, har hun som 51-åring fått stort utbytte av treningen, både fysisk og psykisk med større ro og harmoni i hverdagen.

 

Høsten 2015 startet den første Yogalærer-utdannelsen i Oslo. Vi vet at yoga ligger i tiden. Det finnes et stort behov for en metode som i tillegg til at man blir myk og smidig i kroppen, også motvirker stress og gir ro og avspenning.

Etter fullført utdannelse kan elever registrere seg som RYT-200 (Registered Yoga Teacher, 200 hrs) hos Yoga Alliance, den mest velkjente internasjonale organisasjonen for kvalitetssikring av yogalærere og yogalærerutdannelser.

Etter fullført utdannelse kan elever registrere seg som RYT-200 (Registered Yoga Teacher, 200 hrs) hos Yoga Alliance, den mest velkjente internasjonale organisasjonen for kvalitetssikring av yogalærere og yogalærerutdannelser.

Axelsons Body Work School AS
Telefon: 23 10 36 20
E-post: info@axelsons.no